Hatet viser sitt ansikt

Denne artikkelen var på trykk for en uke siden, i Klassekampen 7. november, det føles som en evighet siden. Jeg er dessverre stygt redd for at tendensene jeg her skisserer bare vil forsterke seg nå.

Det murres i Tyskland, i kommentarfeltene, på hjørnekneipene, i kjøpesentrene. ”Det er ikke rettferdig at vi skal ta inn så mange når andre land ikke gjør noe”, er det mange som sier, ”vi har nok problemer fra før” mumler andre. I Dresden murres det ikke lenger. Et år har gått siden Pegidas første mandagsdemonstrasjon og nå har de selvtillit nok til å skrike. Etter en sterk nedgangsperiode i vår og sommer har demonstrasjonene igjen nådd godt over 10 000 deltagere, spesielt på årsdagen for organisasjonen. Flyktningkrisen og Merkels ”Willkommenskultur” spiller en stor rolle i fremgangen.. Demonstrantene tror ikke et sekund på Merkels nye mantra: ”Wir schaffen das” (dette klarer vi). ”Wir sind das Volk” roper de i stedet, som om det fortsatt er 1989 og de selv modige DDR-motstandere. Men det er de ikke, og heldigvis er de langt fra noen majoritet, men illustrerende er det. For Pegida tør å rope av full hals nå, og mens deres høyreradikale kjerne blottlegges beskylder de ironisk nok regjeringen for å oppføre seg nazistisk.

pegida-dresden-merkel-uniform-plakat
Merkel som Hitler på PEGIDAs demonstrasjon 19.10.15. Interessant er også støtten til Russland på plakaten bak, mange mener Russland støtter tyske nynazistgrupper, det er en sak verd å undersøke i seg selv. Foto: Michael Kappeler/DPA

På ettårsdagen sørget den tyrkisk-tyske høyreradikale polemikeren Akif Pirinçci for store overskrifter da han hevdet at regjeringen gjerne ville sendt sine egne innvandringskritiske borgere i konsentrasjonsleire, hvis de ikke ”dessverre hadde vært ute av drift”. Og sist mandag sammenlignet Pegidas leder, Lutz Bachmann, den tyske justisministeren, Heiko Maas, med ingen ringere enn propagandaminister Goebbels(!) For noen uker siden brakte til nå ukjente demonstranter også med seg galger reservert for Merkel og SPD-sjef Sigmar Gabriel i toget, en straffesak er innledet.

Pegidas brutale demagogi er for den gjengse tysker naturlig nok avskyelig, men det som nå kommer til overflaten hadde folk flest håpet var dødt og begravd for godt.
Forrige helg ble to syriske flyktninger angrepet av rundt tjue personer i Wismar. De måtte behandles på sykehus. Tre syrere opplevde det samme i Magdeburg, og en syrer ble banket opp i Jena av tre høyreradikale. I tillegg kommer en rekke påsatte branner av flyktningemottak. Det er, som før, ikke tilfeldig at det er i de gamle øst-tyske bundeslandene at denne uttalte fremmedfiendtligheten er sterkest. En nylig meningsmåling som Bild am Sonntag offentliggjorde forrige søndag viste at det innvandringsfiendtlige partiet Afd har økt sin oppslutning med 1 prosent og nå har rekordhøye åtte prosents oppslutning. Det er derimot tallene for det gamle øst som er det virkelig oppsiktsvekkende, der oppnår partiet 15 prosent. I det gamle vest ligger de på syv prosent.

Sjarmerende! Galge reservert til pakket Sigmar Gabriel (I bakgrunnen kan man skimte det som ofte ser ut som et norsk flagg på kveldsbilder. Det er det ikke, det er et gammelt forslag til det tyske flagget, med kors.) Foto: Nadine Lindner/DPA
Sjarmerende! Galge reservert til pakket Sigmar Gabriel (I bakgrunnen kan man skimte det som ofte ser ut som et norsk flagg på kveldsbilder. Det er det ikke, det er et gammelt forslag til det tyske flagget, med kors.) Foto: Nadine Lindner/DPA

Hele 48 prosent av tyskerne at Merkels flyktningepolitikk er gal, 39 prosent mener hun har rett. Men det er også lyspunkter, 50 prosent av tyskerne mener, som Merkel, at Tyskland vil takle denne krisen, 45 prosent mener det ikke er tilfelle.
Det er altså steilere fronter og hardere retorikk i Tyskland nå enn på lang, lang tid og de ekstreme viser ansikt. Dagen før valget i Köln, 17. oktober, ble borgermesterkandidaten Henriette Reker knivstukket ved en valgstand. Gjerningsmannen var forbanna på hennes støtte til flyktningene. Hun ble lagt i kunstig koma, men er nå friskmeldt, og klar for å styre Köln etter at hun vant valget dagen etter. Slike overfall har dessverre også nådd Berlin. Forrige helg ble journalisten Helmut Schümann, som skriver i Tagesspiegel, slått ned på åpen gate i bydelen Charlottenburg av en innvandringsmotstander. Schümann har markert seg som en sterk kritiker av Pegida og AfD, noe han nå altså måtte lide for. Selv har han anmeldt forholdet og skal ellers fortsette som før.

Det samme gjør de mange titusen frivillige som hjelper flyktningene rundt omkring i Tyskland, og det samme gjør den store koallisjonen av CSU/CDU og SPD som nå jobber intenst for å få til en felles plattform og løsning på flyktningeproblemet. Neste Bundestagsvalg er først om to år, mye kan ha skjedd innen den tid. Det er bare å håpe at Merkels mantra da har blitt realitet, og at Tyskland kan vise sine bakstreverske høyreradikale og resten av Europa at de faktisk har ”klart det”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s